Bieb weer open op 1 december

Maak kennis met Esther Poelmans, de nieuwe vestigingsleider

Uit: Groene Hart Koerier van 18 november 2020

In een geheel ander decor en met een nieuwe vestigingsleider opent de bibliotheekvestiging voor inwoners van Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn weer haar deuren. Eindelijk mag iedereen wee naar binnen, maar nog niet teveel tegelijkertijd.

Vanwege corona en een verbouwing is de bibliotheek in Hazerswoude-Rijndijk vanaf eind augustus dicht geweest. Achter de schermen is in die maanden hard gewerkt aan de make-over van de oude school tot dorpshuis met een prominente plaats daarin voor de bibliotheek. “Ik ben super enthousiast over hoe het is geworden”, vertelt Esther Poelmans, de nieuwe vestigingsleider voor deze bieb.

Bijenkorf van partijen en activiteiten
“Geweldig dat we nu met veel partijen samen in een gebouw zitten die allemaal tot doel hebben om iets voor de inwoners te doen, van jong tot oud en alles wat daar tussenin zit. Men kan in het dorpshuis voor leuke dingen terecht als een goed boek of tijdschrift lezen/lenen, een muzikale, creatieve of sportieve activiteit of gewoon voor de gezelligheid”, aldus Esther. De bibliotheek wil er ook zijn voor mensen die hulp nodig hebben bij de Nederlandse taal, of die hun vaardigheid met het gebruik van de computerprogramma’s en apps willen ontwikkelen. “Verder ondersteunen we inwoners als zij vragen hebben over het invullen van formulieren van overheidsinstanties. Daarvoor kunnen bezoekers, lid of geen lid van de bibliotheek, ook een computerwerkplek en printer (met of zonder ondersteuning) gebruiken. We zijn altijd een luisterend oor voor iedereen. En weten wij het niet, dan kunnen we iemand altijd doorverwijzen naar de juiste instantie.”


Mensenmens
Esther Poelmans werkt sinds 2012 bij bibliotheek Rijn en Venen, eerst voor pr en communicatie. Ook was zij projectleider VoorleesExpress en de laatste 2 jaar werkte ze in de ‘front-office’ in de bieb van Alphen. Esther: “Ik merkte dat ik het veel leuker vind om direct contact te hebben met de bezoekers van de bibliotheek, dan achter mijn computer te zitten. Toen de vorige vestigingsleider Ina Esman een nieuwe functie kreeg in de mooie nieuwe Bieb in Alphen, heb ik me meteen aangemeld om haar op te volgen. Ik woon nu in Alphen, maar heb ook ooit boven de Chinees aan de Da Costasingel gewoond en ken het dorp dus wel een beetje. Ik heb er heel veel zin in om er, samen met de medegebruikers van het gebouw, maar bijvoorbeeld ook de basisscholen, wat moois van te maken.” Naast deze vestiging stuurt Esther ook die van Leimuiden en Roelofarendsveen aan.

Vrijwilligers
Esther: “Er werkt een trouw team van vrijwilligers op deze vestiging, dat veel kennis en ervaring heeft opgebouwd. Maar graag laten we ook nieuwe vrijwilligers aanhaken, zodat we in de toekomst wellicht meer uren open kunnen gaan. Het idee is ook om wat vrijwilligers betreft in het gebouw tot kruisbestuiving in kennis en ervaring te komen. Zo kan een gastvrouw/heer in het dorpshuis bijvoorbeeld zowel een rol spelen bij de activiteiten van het buurthuis, als van de bibliotheek en Tom in de buurt. Het is leuk als zich hiervoor vrijwilligers melden, ook die ons willen helpen dit op te zetten.  Heeft u vragen over het dorpshuis, aan Esther of interesse voor een vrijwilligersrol in het dorpshuis/de bibliotheek stuur dan een e-mail aan info@dorpsnetwerk.nl of e.poelmans@bibliotheekrijnenven.nl.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *