Spring Talentbegeleiding voor peuters

Binnenkort start Cilleke van Gijzen met een groepje ‘Peuterspring’.  Peuters met een ontwikkelingsvoorsprong  leren hier met elkaar en van elkaar tijdens ochtenden die speciaal voor hen uitdagend zijn.

Cilleke van Gijzen (53) heeft jarenlange ervaring als jeugdhulpverlener. Maar bij haar eigen zoon duurde het lang voordat zij begreep hoe het kon dat hij in zijn ontwikkeling van jongs af aan voorliep op andere kinderen, maar op school steeds minder motivatie liet zien voor ‘het schoolse leren’.    “Uiteindelijk ben ik me gaan verdiepen in hoogbegaafdheid  en hoe je je kind daarin het beste kunt begeleiden en ruimte geven. Om ook andere hoogbegaafde kinderen en hun ouders te kunnen ondersteunen met mijn ervaringen heb ik een specialistische opleiding tot talentbegeleider gevolgd.”

Hoogbegaafdheid
Cilleke: “Over wat hoogbegaafdheid is bestaat vaak onbegrip en soms ook onjuiste opvattingen. Het zijn lang niet altijd de kinderen die op school opvallen door hun goede cijfers. Hoogbegaafde kinderen kijken anders naar de wereld dan andere kinderen en het standaard schoolaanbod past vaak niet voldoende bij wat zij nodig hebben.  Zij worden er onvoldoende door uitgedaagd en krijgen, als er niet goed met hun ‘anders zijn’ wordt omgegaan, al snel het idee er niet bij te horen. Ze zijn ook erg kritisch over zichzelf en anderen. De combinatie van deze (en meer) factoren leidt er vaak toe dat juist deze begaafde kinderen vastlopen op school en negatief over zichzelf gaan denken.  De juf zei eens over één van mijn jongens ‘hoe kan dat nu dat zo’n slim kind zulke domme dingen doet?’ Die reactie geeft volgens Cilleke goed weer hoe de buitenwereld hoogbegaafde kinderen vaak ervaart.  Inzicht geven in hoe voor het kind constructief om te gaan met deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid is waar zij voor staat.

Spring Talentbegeleiding en ukIQ
Cilleke is, na afronding van de opleiding tot talentbegeleider, gestart met haar eigen adviesbureau ‘Spring Talentbegeleiding’.  Zij zet zich graag in om ouders, professionals, onderwijs en gezondheidszorg  te adviseren en te ondersteunen in het leren herkennen van hoogbegaafdheid en hier zo goed mogelijk op te kunnen inspelen. Daarnaast coacht zij kinderen. Cilleke: “Inmiddels is er gelukkig steeds meer kennis en expertise over hoogbegaafdheid en weet ik dat deze kinderen, als ze al vroeg de juiste begeleiding krijgen en om kunnen gaan met gelijkgestemden, veel beter in hun vel komen te zitten en hun talenten optimaal kunnen leren ontwikkelen. Dat is goed voor een gezond en stevig zelfbeeld. En daarmee kun je het beste al beginnen als ze peuter zijn.”  Sinds kort is Cilleke licentiehouder bij de landelijke organisatie ‘ukIQ’. Eén van de oprichtsters van deze  organisatie, Lilian van der Poel-Schippers, heeft Cilleke  tijdens haar opleiding al geïnspireerd als voorvechtster van de vroegsignalering en begeleiding van peuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Meer informatie over de opzet en het ‘waarom’ van de peutergroepen is te vinden op de website ukiq.nl. 

PeuterSpring
Als een kind vastloopt en er is een vermoeden van hoogbegaafdheid, dan is goede begeleiding essentieel. Heeft u een vermoeden van hoogbegaafdheid bij uw peuter, dan kunt u samen met Cilleke onderzoeken of deelname aan de groep ‘Peuterspring’ past. Vanuit  Spring Talentbegeleiding start zij in 2021 met de 1e groep, een serie van 6 bijeenkomsten, voor maximaal 4 peuters op de vrijdagochtend.  Locatie: Dorpshuis Hazerswoude-Rijndijk, Joseph Haydnlaan 5. De kosten daarvoor bedragen in totaal  € 150,=.  Er wordt vooraf in een uitgebreid gesprek met ouders altijd eerst gekeken of er mogelijk sprake is van een voorsprong en daarna of het groepsaanbod passend zou kunnen zijn.  In december en januari zijn er eerst 2 inloopochtenden voor de ouders. Zie de agenda.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *