Van school naar dorpshuis Hazerswoude-Rijndijk

Uit: Groene Hart Koerier van 9 september 2020

Deze week bracht wethouder Kees van Velzen een bezoek aan de voormalige Rhynenburchschool die wordt getransformeerd tot dorpshuis. Hij was onder de indruk van de enorme ruimte, de inspanningen van alle vrijwilligers en is erg benieuwd naar het eindresultaat.

Plein op de schop
Begin september is de verbouwing van school tot dorpshuis begonnen. Daarvoor was het schoolplein al onder handen genomen en zijn alle heggen en oude speeltoestellen en fietsenstalling verwijderd: een hele metamorfose. Het dorpshuis komt zo minder verscholen te liggen en het schoolplein ervoor kan straks ook door de inwoners worden gebruikt voor een wandelingetje, een spelletje jeu-de-boules of een kopje koffie op het terras. Aan het eind van de verbouwing wordt het schoolplein opnieuw bestraat en in het voorjaar zal de tuingroep ook het voorplein fraai beplanten, zoals nu al aan de zij- en achterkant is gebeurd.

Grote doorlopende ruimte
De bouwers en vrijwilligers zetten er binnen stevig de vaart in. Er zijn muren weggehaald om een grote doorlopende ruimte te creëren en het ‘hokkerige’ van alleen klaslokalen te doorbreken. De boeken van de bibliotheek zullen straks vooral langs de wanden komen, zodat er ook ruimte komt voor gezellige zitjes, werkplekken en leestafels. In de open ruimte in het midden van het gebouw komen alleen verrijdbare boekenmeubels. Die kunnen opzij worden gezet voor stoelen voor het podium. Met anderhalve meter afstand kunnen daar zo’n 50 personen zitten en normaal het dubbele.

Activiteitenruimtes
Naast de grote ruimte in het midden (aula van de school) met doorlopen naar de vleugels van het gebouw, zijn ook 2 aparte gedeeltes gemaakt voor kantoor en spreekkamers van Tom in de Buurt en het kinderdagverblijf en de BSO van Junis. In de grote ruimte is ook een keuken met uitgiftebar aanwezig. Daarnaast is in een aantal aparte ruimtes voorzien: een creatief lokaal, een muzieklokaal, een gymzaal, vergaderkamer, ruil- en cadeauwinkel en ruimte voor kinderactiviteiten en -bieb (aangesloten met de BSO). Deze ruimtes zijn ook multifunctioneel inzetbaar.

Gebruikers
Naast de maatschappelijke organisaties (bibliotheek, Tom in de Buurt, Junis) met al hun activiteiten voor de inwoners, hebben zich al diverse vaste gebruikers aangemeld die het dorpshuis als hun honk gaan gebruiken: Stichting Jeugdwerk, Theaterschool Karibuni, de Muziekschool (dagelijks muzieklessen), Creatief Rijnwoude, Stichting Welzijn Ouderen Hazerswoude (gym, soos, dans, schilderen), Yoga Voskuil en bridgeclub Het Anker.  Hiermee is al een hele mooie bezettingsgraad voor het gebouw bereikt. Maar er is ook nog ruimte genoeg voor het huren van een ruimte voor bijeenkomsten en evenementen.

Gefaseerd open
In de week van 5 oktober starten de eerste activiteiten en in de week van 19 oktober is gepland dat de bibliotheek weer opengaat. De verbouwing in de vleugels bij Tom in de buurt, Junis en de renovatie van het schoolplein volgen daarna nog.  We houden jullie op de hoogte en zullen ook aangeven wanneer iedereen een kijkje mag komen nemen in hoe het is geworden.  Een rondje over het schoolplein lopen mag altijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *